divendres, 6 de novembre de 2020

48,. Realment som éssers incomplets?


Al llarg de la història de la filosofia, s’han plantejat moltes i diverses concepcions sobre la naturalesa humana. Per a Plató, existeixen dos mons: l’espiritual, immortal i etern, el de les idees, i el material, corruptible i mortal, el de les coses.

Aquest dualisme es dóna també en l’home: l’home és cos i ànima; tanmateix, la seva essència real i vertadera és l’ànima. L’home és una ànima presonera en el cos. En el seu llibre El banquet, planteja que en un inici erem dos éssers en un, i que vam ser separats. D’allà sorgeix la idea de que som éssers incomplets, i també la idea simplificada de la mitja taronja, que ens cal trobar una parella per completar-nos.


Per a Aristòtil, en canvi, l’home és un punt en l’univers, però un punt important; i en tant que cosa natural ha de perseguir un fi. Aquest fi és el seu bé com a home i en aquest món.

L’home platònic viu neguitós en aquest món per preparar el retorn al món autèntic: el de les idees; l’home aristotèlic, al contrari, forma part d’aquest món. 

Cap comentari:

Publica un comentari

Entrada destacada

Participació Alumnat de Batxillerat en la II Olimpiada de Filosofia de Catalunya

Per segona vegada l'alumnat de Batxillerat participa en la Segona Olimpíada de Catalunya que el dissabte dia 27 es fa realitzarà...